Zelf snacks drogen voor hond & kat – Hoe te beginnen?
Leuk dat je geïnteresseerd bent in het zelf drogen van snacks voor jouw hond en/ of kat. Niet alleen weet je bij het zelf drogen exact wat voor snacks je voert aan je trouwe viervoeter, de zelf gedroogde snacks zijn ook vrij van toevoegingen zoals geur- kleur- en smaakstoffen. Je maakt je eigen 100% natuurlijk gedroogde snack. Een bijkomend voordeel, je hond of kat vindt het extra lekker!
Hoe begin je met het zelf drogen van snacks?
Heel simpel. Je kiest een product dat je wilt drogen en legt het in de droger. Je zet de droger aan, wacht tot het product door en door droog is en je hebt je eigen zelf gedroogde snacks.
Voor de meest gangbare producten om te drogen zijn er bepaalde richtlijnen met droogtijden (In de volgende blog meer hierover). Uiteraard is de droogtijd afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type droger, het type product, de hoeveelheid die gedroogd wordt, de omgevingstemperatuur en bijvoorbeeld de ingestelde droogtemperatuur. Het is echter niet bij alle type drogers mogelijk om zelf de temperatuur in te stellen. Het product is pas echt goed droog als het bros begint te worden en je het in één keer kan afbreken en dus niet taai blijft. Twijfel je of het product wel goed droog is van binnen? Dan kun je de droger het beste nog even iets langer aan laten staan.
Wat zijn makkelijke producten om zelf te drogen?
Als je wilt beginnen met het zelf drogen van snacks, zou je eerst kunnen kiezen uit een aantal ‘makkelijke’ producten. Dit zijn over het algemeen wat kleinere producten die je niet eerst zelf hoeft te bewerken (bijvoorbeeld door wat vet weg te snijden), maar die direct de droger in kunnen. Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.
Deze producten kun je overigens allemaal vinden op de pagina ‘Om zelf te drogen’:
https://florisvlees.nl/om-zelf-te-drogen/
Wat voor een type droger heb ik nodig?
Er zijn veel verschillende types van droogmachines verkrijgbaar, waarbij prijs en kwaliteit een belangrijke factor zijn. Wil je eerst eens kijken of het zelf drogen wat voor je is? Dan voldoet een simpele droger al die in de prijsklasse van rond de €25 – €35 euro valt zoals de onderstaande droger uit de afbeelding.
Tip: de gedroogde snacks kun je het beste bewaren in een goed afgesloten bak, die op een koele plek staat uit het zonlicht.
Binnenkort meer over het zelf drogen van snacks voor hond en kat.
Opmerkingen (2)
Goedemiddag,
Ik heb een aantal keer vlees gedroogd en aan alle droogtijden gehouden. Zoveel mogelijk vet eraf snijden en koel bewaren op een donkere plaats. Maar toch krijg ik schimmelvorming op het gedroogde vlees, zowel als op kip en rund. Hoe kan ik dit voorkomen? Vacuum verpakken? of is er een andere manier?
Met vriendelijke groet, Anja
Hoi Anja,
Zo te horen waren de producten toch nog niet helemaal droog genoeg. Er kan dan schimmelvorming ontstaan. De droogtijden kunnen onderling sterk variëren door factoren zoals de omgevingstemperatuur, droogtemperatuur, de dikte van de producten, hoe dicht de producten naast elkaar liggen etc.
Om er zeker van te zijn dat de producten door en door droog zijn, moet je het gedroogde product in één keer kunnen breken, als chips. Als het nog wat taai aanvoelt en het mee buigt, is het waarschijnlijk nog niet helemaal droog.
Groetjes, Remco