Terug naar Berichten

Zo maak je stap voor stap een bottenbouillon / Bone broth

 

Je wilt graag een bottenbouillon (ook wel bone broth) maken. Hoe ga je te werk? Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een perfecte bottenbouillon kunt maken met behulp van enkele foto’s van tijdens de bereiding. In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van een slowcooker. Uiteraard kun je ook gewoon een pan gebruiken. 

Wat is een bottenbouillon?

Een bottenbouillon is een bouillon gemaakt van botten. Tijdens het bereiden worden ontzettend veel voedingsstoffen onttrokken uit de producten die je hebt gebruikt en komen in de bouillon terecht.

Waarom bottenbouillon?

Een bottenbouillon is rijk aan aminozuren en mineralen. Dit bevordert de spieropbouw en het onderhoud van de spieren. Daarnaast heeft het een positief effect op de darmen en zorgt het op een natuurlijke manier voor het onderhoud van het botten. Voor honden met gewrichtsklachten kan de bottenbouillon daarom een positief effect geven.

Waar maak je een bottenbouillon van?

In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van de producten van kalf, ree en kwartel en wordt er een slowcooker gebruikt. De bottenbouillon kan uiteraard ook gemaakt worden van bijvoorbeeld kip, kalkoen, eend, etc. of een mix van diersoorten. Maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van dragende botten (bijvoorbeeld een knie) voor het merg.

De bereiding

Stap 1:

Bone broth / Bottenbouillon - Floris Vlees

Leg de producten die je gaat gebruiken in de slowcooker. Voeg water toe zodat de botten onder water zijn. Je kunt hier vervolgens nog extra groente aan toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk.

 

Stap 2:

Bone broth / Bottenbouillon - Floris Vlees

Laat het voor circa 48 uur lekker pruttelen in de slowcooker. In dit voorbeeld is de slowcooker op dag 1 op de hoogste stand gezet en op dag 2 de laagste stand.

 

Stap 3:

Bone broth / Bottenbouillon - Floris Vlees

Na 48 uur pruttelen haal je de botten met een schuimspaan eruit en gooi je deze weg.

 

Stap 4:
Giet de bouillon over in een mengkom en laat dit 2 tot 3 uur afkoelen. Plaats de bouillon vervolgens een nachtje in de koelkast.

Stap 5:

Bone broth / Bottenbouillon - Floris Vlees

Als je de bouillon uit de koelkast haalt, zie je dat er een vetlaag is ontstaan op de bouillon. De vetlaag schep je er vervolgens af. Wat je daarna overhoudt is een pudding-achtige gelei.

 

Stap 6:
Verdeel de bottenbouillon over kleine bakjes of maak gebruik van bijvoorbeeld een ijsblokjes mal, zodat je bij de maaltijd heel makkelijk een blokje bottenbouillon kunt toevoegen. Plaats dit in de vriezer en wacht tot het volledig is ingevroren. Je hebt nu een bottenbouillon gemaakt!

Zo ziet de bone broth / Bottenbouillon er na afloop uit:

Bone broth / Bottenbouillon – Floris Vlees

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Terug naar Berichten