Terug naar Berichten

Het zelf samenstellen van de maaltijd (BARF)

Als je geïnteresseerd bent in BARF maaltijden en graag zelf wilt gaan samenstellen ben je bij Floris Vlees aan het goede adres. Het assortiment bevat alle ingrediënten die je nodig hebt om een gezonde, verantwoorde en kwalitatief goede maaltijd samen te stellen.

Wil je gaan beginnen, maar weet je nog niet precies hoe, dan helpen we je met deze blog graag op weg. Dit doen we aan de hand van een voorbeeld.

Om het gemakkelijk te houden beginnen we met de maaltijd van een gezonde hond van 3 jaar oud. 

Informatie over de hond:

  • De hond weegt 13 kilo en is goed op gewicht
  • De energiebehoefte is normaal

Mickey de Hollandse Smous van 13 kilo krijgt elke dag circa 350 gram vlees.
De maaltijden zijn niet elke dag precies even groot, maar de porties worden wel afgewogen bij het samenstellen van de maaltijden. 

Volwassen honden eten tussen de 2% en 7% van hun lichaamsgewicht, dit is afhankelijk van de grootte van de hond en de energiebehoefte. Daarnaast eten kleine honden naar verhouding meer dan grote honden.
Voor volwassen honden van een groot ras is 2% van het lichaamsgewicht aan voeding veelal voldoende.  Voor een hond van een klein ras heb je meestal 3% van het lichaamsgewicht nodig.

Hier volgt een rekensom voor 3 maanden.  Dat zijn in totaal 90 porties, als je één keer per dag voert. Dit is handig met plannen, ook vanwege alle ingrediënten die je dan in grote hoeveelheden kan bestellen. 

1 maaltijd bevat 50% bevleesd bot, 25% spiervlees, 10% orgaanvlees, 10% pens en 5% gepureerde groentes.

Omgerekend in hoeveelheden komt dit neer op:

170 -180 gram bevleesd bot 

80 – 90 gram spiervlees

40 gram orgaanvlees

40 gram pens

20 gram groentes.

Om de bestelling te kunnen maken vermenigvuldig je de hoeveelheden met het aantal dagen waarvoor je gaat portioneren, afgerond naar boven. In dit geval 90 dagen:

Bot: 90 x 170 gr. = 15,5 kg.

Spier: 90 x 80 gr. = 7,5 kg.

Orgaan: 90 x 40 gr. = 4 kg.

Pens: 90 x 40 gr. = 4 kg.

Groentes: 90 x 20 gr. = 2 kg.

Met deze hoeveelheden weet je wat je kan gaan bestellen. 
Probeer minstens 5 diersoorten te verwerken in je maaltijden.
Denk aan bevleesde karkassen van konijn, fazant en kip, spiervlees van hert en rund, hazenorganen, lamslever en pens van geit en lam. Vis kun je apart bestellen en 1 x per week voeren. De groentes kun je kort koken en pureren.

Het is ongeveer 4 uurtjes werk, maar dan ben je wel voor 3 maanden klaar. Dit is in totaal 36 kilo. Let erop dat je deze kilo’s ook kwijt kan in de vriezer.

Het portioneren:

Zorg dat je een ruimte hebt waar je hygiënisch kan werken en alle spullen klaar hebt liggen. Gebruik tijdens het portioneren handschoentjes.

Gebruik een grote tafel met weegschaal, zakjes of bakjes waarin je het vlees gaat bewaren, het vlees zelf en een hakmes voor de botten en scherpe messen voor het orgaan/spiervlees met snijplanken. Dit mag allemaal bij elkaar in een zakje zodat je elke dag een kant en klare maaltijd hebt! 

*Het bovenstaande menu is samengesteld door Dietske Dijkman, natuurgeneeskundig therapeut voor dieren. Zij heeft jarenlange ervaring met vers vlees voeding voor honden en katten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar Berichten